For beboere

Ventilasjon av boligen

Huset ventileres for at brukt luft skal erstattes med uteluft. Den brukte luften kan inneholde radon, gasser og partikler fra bygningsmaterialer, klær, dyr, inventar, maskiner og forurensning fra matlaging, i tillegg til fukt og karbondioksid som mennesker puster ut. Hvis vi ikke ventilerer huset, blir luften mindre sunn å puste i, dessuten blir det fuktig. Slik økt luft fukt vil slå seg ned på kalde flater og gi mugg på kalde soveromsvegger som avslører at boligen har dårlig ventilasjon.

Hvordan skal boligen ventileres?

Uteluften skal komme inn i boligens rene rom; soverom og stue, og brukt luft gå ut av boligen i bad, våtrom og kjøkken. Borettslaget har mekanisk avtrekk  hvor det finnes en sentral vifte for hver leilighet oppe på taket, som suger luften ut av leiligheten via bad og kjøkken Styringen sitter på kjøkkenenet og inneluften kommer via ventiler som er installert i alle rom og disse på stå åpne året rundt og kan reguleres, men ikke stenges helt.

Kjøkkenventilatorer som blir installert og som brukes for å fjerne matos og fukt fra matlagingen skal ikke monteres på ventilasjonsanlegget. Dette kan føre til at  fuktig baderoms luft dras ut fra badet og inn i kjøkken/stue og fukter ned boligen. Det samler seg også fett kanalen som kan føre til brannfare og ødelagt vifte. Eneste godkjente kjøkkenventilatorer er de som er utstyrt med kullfilter eller lignende.

Hver enkelt beboer er selv ansvarlig for sitt inneklima og skader som blir påført leilighet på grunn av dårlig eller fravær av ventilering må selv stå for kostandene. Det er viktig at beboer uten forsinkelse gir straks beskjed til styret hvis ikke ventilasjonen virker.